Osoby chore na cukrzycę, muszą przeważnie przyjmować leki na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Leki takie to substancje chemiczne, które pomagają w terapii cukrzycy, ale też obciążają organizm.
Odpowiednia dieta wspomaga terapię cukrzycy. Jest to dieta, w skład której wchodzą produkty obniżające cukier w organizmie. Tego typu diety można znaleźć na stronach internetowych albo samodzielnie stworzyć.
Co uwzględnić w diecie dla diabetyka
W internecie można znaleźć zestawienia produktów spożywczych z ich indeksami glikemicznymi.
Indeks glikemiczny to bardzo ważny parametr dla osób z cukrzycą. Informuje on o tym, jak szybko wzrośnie poziom glukozy po spożyciu danego produktu.
Produkty dla cukrzyków, to te z niskim indeksem glikemicznym. Wśród nich znajdują się produkty w skład których wchodzą węglowodany złożone, czyli płatki, różne rodzaje kaszy i pieczywo żytnie oraz razowe.
Kolejne produkty wymagające uwzględnienia, to warzywa takie jak pomidory, cukinia, kalafior, sałata, ogórki świeże, szpinak oraz kapusta kiszona.
Ponadto chuda wędlina i chude ryby, takie jak pstrąg i dorsz, będą wskazane w diecie cukrzycowej.
Co ze słodyczami w diecie cukrzycowej
Słodycze dozwolone w diecie cukrzycowej są to produkty dla diabetyków, które można kupić w specjalnych sklepach ze zdrowa żywnością i w aptekach.
W tego typu słodkich przekąskach cukier zastąpiono słodzikami naturalnymi, takimi jak erytrytol i ksylitol.
Te substancje słodzące maja korzystny wpływ na organizm i mogą być używane w kuchni diabetyka do przyrządzania dla niego potraw.